Opiskelu Vierumäellä – Liikunnanohjaaja AMK

Processed with VSCO with e1 preset

Viime viikolla saavuttiin Tansaniasta takas koti-Suomeen ja opiskeluarki lähti käyntiin heti maanantaina. Tää Vierumäellä opiskelu onkin aihe, josta saan ehkä eniten kyselyitä blogini kautta, joten päätin tehdä nyt ihan kunnon infopläjäyksen mun melkein kahdesta kuluneesta opiskeluvuodesta Vierumäellä. Tiedän (kokemuksesta haha), että googlettamalla löytyy tosi vähän konkreettista tietoa opiskelusta Vierulla. Meinaan siis sitä, mikä kaikkia kiinnostaa! Mitä opinnot oikein sisältävät ja millaisia hommia koulussa pääsee tekemään? Muutamia blogipostauksia tuntuu löytyvän vanhasta opetussuunnitelmasta, mutta päivitetääs nyt kaikki se tieto ihan ajan tasalle (-: Ehkä siellä on joitain sielunsiskoja, jotka on samassa tilanteessa, missä mäkin olin.

Processed with VSCO with e5 preset

Liikunnanohjaajan opiskelut kestävät siis 3-3,5 vuotta (joillain mestareilla 4 haha) riippuen siitä, mihin tahtiin opintoja suorittaa. Koulun tavoite on kuitenkin se, että kaikki valmistuis 3,5 vuoteen mennessä. Ite koitan pitää kiinni siitä, että valmistuisin ens keväänä 3 vuoden tahdissa, mutta saa nähä miten kiire opinnäytetyön kanssa tulee.. Mun opiskelut on hurahtanu niin järkyttävän nopeesti, että kasataas yhteen mitä kaikkea oon päässyt tekemään:

1. vuoden opinnot

Opinnot jakautuvat liikuntapalveluihin, kunto- ja terveysliikuntaan sekä kilpa- ja huippu-urheiluun. Ekana opiskeluvuotena näitä kaikkia käydään koulussa ihan sikin sokin ja päivän aikana voi olla vähän jokaiseen aiheeseen liittyen jotakin.

Liikuntapalveluopinnoissa (lipassa) tarkoituksena on perehtyä liikuntatapahtumien suunnitteluun ja järjestämiseen. Ensimmäisenä vuotena syyslukukausi aloitetaan projektilla nimeltä Leijonankita. Ykköset jaetaan pienempiin porukoihin, joissa yritetään ideoida uusia mahdollisuuksia Vierumäen tarjontaan kolmosvuoden opiskelijoiden johdolla. Joka vuosi tehtävänanto on hieman erilainen eli eri vuosiluokilla olevat oppilaat pääsevät suunnittelemaan täysin uusia juttuja. Meidän opiskeluiden ekana syksynä tehtävänä oli suunnitella Vierumäelle luontoliikuntaan liittyvä elämys. Pienissä ryhmissä ideoitiin paljon erilaisia vaihtoehtoja ja työstettiin niitä koko syksy. Lopulta yksi valittiin ja Vierumäki todella toteutti kyseisen idiksen! Opinnoissa pääsee siis ihan ruohonjuuritasolta mukaan kehittämään liikunnallisia projekteja. Keväällä osallistuin Power Cup lentopalloturnauksen järjestämiseen, johon osallistui 5 muuta meidän luokkalaista. Muita meidän luokkalaisia löysi toteuttamasta esimerkiksi Urban Street Festivaalia, PihaPeliPäivää, Sweet Sweatia tai Haaga-Helian virkistyspäivää. Jos nää ei tapahtumina soita kelloja niin ei hätää, en olis itsekkään niistä tiennyt ennen opiskeluiden alkua. Ja kuten varmasti huomaatte, opintoihin on mahdollista vaikuttaa itse ja koostaa ne just niistä itselle mielenkiintoisimmista vaihtoehdoista.

Kunto- ja terveysliikunnassa (kuntessa) keskitytään paljon lasten, aikuisten ja senioreiden ohjauksiin. Ensimmäisenä vuotena ohjataan jokaiseen ikäluokkaan kuuluvia liikkujia, jotta jokaiselle varmasti syntyy laaja kuva liikunnanohjaamisesta. Ollaan myös päästy järjestämään liikuntapäiviä senioreille niin Lahteen kuin Vierumäellekin. Kuntessa pääsee myös jonkun verran tekemään kirjallisia hommia erityisesti liittyen liikuntapedagogiikkaan.

Kilpa- ja huippu-urheilussa (kihussa) osallistutaan seurojen toimintaan ja päästään ohjaamaan kyseisen lajin harrastajia. Sählystä, koripallosta, yleisurheilusta ja uinnista itse valitsin voimisteluseura Viipurin Reippaan, jossa päästiin vetämään lyhyitä treeniosuuksia ja avustamaan erilaisissa tempuissa. Meidän kihukokonaisuus huipentui keväällä Viipurin Reippaan näytökseen, jonka suunnittelussa ja toteutuksessa oltiin isossa roolissa. Kilpa-ja huippu-urheilussa pääsee siis tutustumaan niin huippu-urheilijoiden treenaamiseen kuin kehityspolkuunkin.

Processed with VSCO with e3 preset

2. vuoden opinnot

Toisena vuotena yksi kolmesta aihealueesta (liikuntapalvelut, kunto- ja terveysliikunta sekä kilpa- ja huippu-urheilu) tiputetaan pois. Mun opinnot on tänä vuonna siis koostunut syyslukukaudella pelkästään lipasta ja nyt keväällä kuntesta. Ite oon tykänny paljon enemmän toisen vuoden opinnoista, koska yhtenä lukukautena voi keskittyä rauhassa tiettyyn aihealueeseen eikä kaikkiin sekaisin.

Syksyllä sain kunnian olla osana isoa tapahtumaa nimeltään Adventure Race, johon osallistui yli 30 joukkuetta. Opiskelukaverini kanssa jaoimme vastuun projektipäällikön tehtävästä ja vastasimme siitä, että kaikki hommat varmasti tulee tehtyä tapahtumaan menessä. 14 hengen huipputiimin voimin järjestettiin tämä yön yli kestävä seikkailutapahtuma Vierumäelle jo yhdeksännen kerran isompana kuin koskaan!

Kunto- ja terveysliikunnassa ollaan käyty paljon asioita liittyen liikuntapedagogiikkaan, ohjaamiseen ja terveellisiin elämäntapoihin liittyen. Saatiin myös valita, perehdytäänkö kevään aikana lapsien, aikuisten vai senioreiden ohjauksiin. Itse valitsin lasten liikunnan, koska kokemusta PT-ohjauksista löytyi jo valmiiksi. Toisen vuoden kunteopinnoissa on siis mahdollisuus toteuttaa ns. personal trainerin koulutus, jos se kiinnostaa!

Liikunnanohjaajakoulutus sisältää myös kolme työharkkajaksoa, jotka on mahdollista suorittaa helmi-maaliskuussa. Ensimmäisenä vuotena suoritin työharkkani Suomen vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:llä. Vierulta on myös hyvät mahdollisuudet lähteä työharkkaan ulkomaille ja siksi toisen työharkkani suoritinkin LiiKe ry:n kautta Tansaniassa.

Kuten varmaan huomaatte ”liikunnanohjaaja” nimitys on jopa hieman harhaanjohtava. Koulutuksessa ei siis ole kyse pelkästä liikunnan ohjaamisesta, vaan laajasta liikunta-alan asiantuntijuudesta. Näiden kahden vuoden aikana olen oppinut enemmän kuin osasin edes olettaa. Lukion jälkeen projekimuotoiseen opiskeluun (kirjallisia kokeita meillä on ollut yhteensä ehkä 3 kappaletta) kesti hieman tottua. Näiden muutaman vuoden aikana oon kuitenkin osallistunut enemmän tapahtumien järjestämiseen kuin koskaan aikaisemmin ja saanut valtavan määrän rohkeutta esiintymiseen ihmisten edessä.

Mun mielestä liikunnanohjaajan opiskelut Vierumäellä sopii just sellaisille tyypeille, jotka on valmiita tekemään töitä niin, ettei joku seuraa koko ajan mitä duunailet. Itsensä johtaminen onkin termi, joka on noussut todella paljon esille näiden kahden vuoden aikana. Vierusta saa oikeesti niin paljon irti kuin on vaan valmis tekemään! Liikunnanohjaajan opinnot (oikestaan varmaan mitkä vain opinnot) on mahdollista suorittaa sieltä mistä aita on matalin, mutta kuka hyötyy sellaisesta millään tavalla?

Tärkein asia loppuun: liikunnanohjaajan AMK opintoihin ei etsitä pelkästään hyviä liikkujia vaan myös superhyviä tyyppejä. Tää on hyvä pitää mielessä koko pääsykoepäivien ajan, koska opettajat on yllättävän hyviä poimimaan sieltä ne parhaimmat tyypit (tiedän tän, koska viimevuonna pääsin seurailemaan pääsykokeita tutorin roolissa) ❤

Processed with VSCO with e4 preset

Haluun siis toivottaa ihan hurjana tsemppiä jokaiselle, joka on hakemassa Vierulle opiskelemaan. Toivottavasti mahdollisimman monesta tulee osa tätä isoa (ja ihanaa) Vieruperhettä! Ootte lähdössä ihan oikeeseen suuntaan, jos liikunta-ala kiinnostaa. Ja muistakaa, että aina saa kysellä mitä ikinä tuleekaan mieleen näihin opiskeluihin liittyen!

xx Rosa

12 thoughts on “Opiskelu Vierumäellä – Liikunnanohjaaja AMK

 1. miten toi asumis puoli? Ite oon pk seudulta ja jos käy niin että pääsen vierumäelle opiskelemaan niin. mietityttää noi opiskelija kämpät. Netissä oli aika vähän tietoa niistä.. ja kumpaa itse kannatat, muuttaa vuokralle esim. lahteen tai Heinolaan vai vierumäen opiskeluasimismuotoa?

  Liked by 2 people

  1. Totta, nyt tais iteltä kokonaan se asumispuoli unohtuu tästä postauksesta! Mut mun aikasemmasta blogista osoitteesta http://www.lily.fi/blogit/day-rosa/meidan-koti pääset kurkkaamaan miltä vierun opiskelija-asunnot näyttää (-: netistä löytyy niistäkin ihan liian vähän tietoa.. mä oon asunu opiskelija-asuntolassa mun kaks ekaa opiskeluvuotta mut saa nähä mihin kolmanneks vuodeks suuntaan. Neljän tytön kans on ollu tosi kiva asuu ja se on opettanu tosi paljon itellekin, mut joskus jää kaipaamaan sitä omaa rauhaa mitä siel on vähän mahdotonta saada. Mut mun mielestä opiskelija-asuntola on tosi hyvä vaihtoehto ekaks vuodeks, koska siel pääsee hyvi tutustumaan muihin omiin luokkalaisiin. Lahdesta ja Heinolasta oon kans kuullu paljon hyvää, mut niissä on sit aina kyytien kans sumplimista varsinki jos ei omaa autoa esim olis. Mut ehkä lyhyesti tiivistettynä jos arvostat omaa rauhaa ja haluut et se koti tuntuu kodilta ni Heinolan ja Lahden vuokra-asunnot on hyvä idis, mut sit jos haluut olla lähellä kaikkii urheilumahollisuuksii myös vapaa-ajalla ja muita koulukavereita niin Vierun asunnot on siihe parempi vaihtoehto! Ite oon siis viihtyny Vierulla asuessa niin hyvin etten nyt opiskeluiden aikana haluis vaihtaa minnekkää kauemmaks asumaan ❤

   Liked by 1 person

   1. Moi!
    Supersiistiä että oot kirjottanut tälleen opiskelijan näkökulmasta tietoa tosta koulutuksesta! Mä oon nyt just hakemassa sinne mut kiinnostais kuitenki viel tietää et haetaanko noita Vierun opiskelija-asuntoja vasta sitten kun opiskelupaikka on varmistunut? Ja mistä niitä voi hakea? 🙂

    Liked by 1 person

 2. Hei siistiä että oot kirjottanu tällee opiskelijan näkökulmasta tietoa tosta koulutuksesta! Aattelin kuitenkin viel kysyy et miten noita Vierun opiskelija-asuntoja voi hakee? Haetaanko niitä vasta sitten kun opiskelupaikka on varmistunut? Ja mitä ne maksaa 😀 Ois ihanaa jos saisin selvennystä ku en oikee netistä löydä…

  Liked by 2 people

  1. Kiva kuulla, että tää postaus on selventäny opiskeluun liittyviä asioita nii monelle (-: ja joo noita vierun opiskelija-asuntoja voi hakee vasta sit ku opiskelupaikka on varmistunu! Mun muistaakseni opiskelupaikan varmistuttua sain ohjeet kämpän hakuun ja kaikkeen muuhunkin eli sitä tarttee stressata vast sitte, haha. Asun tällä hetkellä kolmen toisen tytön kanssa ja maksetaan vuokraa 288e per nenä. Toivottavasti taas selvens asioita taas vähäsen xx

   Liked by 2 people

  1. Mun vuotena pääsykokeissa oli cooper-testi, koordinaatiorata ja muuta liikuntaa ei tainnut olla! Pääsykokeet painottuu tosi paljon siihen, miten tulee toisten ihmisten kanssa toimeen ja sen takia ne sisältääkin myös esim ryhmäkeskustelun, psykologin haastattelun ja lyhyen teoriaosuuden. Mut haluun muistuttaakin ettei Vierulle etitä pelkästään hyviä liikkujia vaan nimenomaan hyviä tyypejä 🙂 ku tän pitää mielessä koko pääsykoepäivän ajan, on varmasti vahvoilla!

   Liked by 1 person

 3. Oliko sulla paljon kokemusta ohjaamisesta/valmentamisesta ennen tota koulua? Mietityttää kun itellä ei hirveästi oo niin onko se kuinka huono juttu? Ainakin hakutietolomakkeella kysytään tosi tarkkaan aikaisemmista kokemuksista 🙂

  Liked by 1 person

  1. Moikka, tää onki hyvä kysymys koska sitä varmasti monet miettii (-: mä pidin ennen vierumäkee yhen välivuoden ja sillon sen aikana ohjasin 3 kertaa viikossa voimisteluu lapsille! Mut en tosiaan sen enempää ollu ohjauksia tai valmennuksia tehny ja jännitin että riittääkö se🙈 toki sitä arvostetaan että kokemusta löytyy, mutta se ei oo välttämätöntä. Mun mielestä tärkeintä on panostaa erityisesti ryhmähaastatteluihin ja sosiaalisiin tilanteisiin, koska niitä ne tuntuu eniten katsovan!

   Liked by 1 person

 4. Ihanaa kun löyty tällänen postaus missä kerrotaan kunnolla mitä se opiskelu vierulla käytännössä on! 🙂 Mua kiinnostais Vieru opiskelupaikkana tosi paljon, mutta mietityttää oonko “tarpeeksi hyvä” sinne. Täytyykö olla tosi hyvä urheilussa ja liikunnassa jotta pärjää? Oon kyllä liikunnallinen, mutta mulla ei ole mitään erityisosaamista tai tiettyä lajia, jossa olisin tosi lahjakas.

  Like

  1. Ihana kuulla, että tästä postauksesta on ollut niin monelle hyötyä! Mun mielestä ei missään nimessä saa ajatella olisko ”tarpeeks hyvä” urheilullisesti Vierulle, koska sitä, että meille ei haeta pelkästään urheilijoita vaan nimenomaan hyviä tyyppejä, ei voi korostaa liikaa. Ja se tulis pitää aina pääsykokeissakin mielessä (-: pääsykokeissa suurin osa pisteistä muodostuu just niistä ei urheilullisista osa-alueista, kuten haastatteluista ja ryhmätehtävistä. Eli sosiaalisuus ja sellanen et tulee kaikkien kanssa toimeen on tosi isossa roolissa. Ja mun mielestä liikunnallisuus ja monen lajin perusosaaminen on hyvä piirre💛 rohkeesti vain hakemaan!!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s