Tanzania Diaries: Week 4

It’s Forum-theatre week!

Processed with VSCO with e3 preset

Mutta mikä ihmeen Forum-teatteri? Lyhyesti selitettynä se on yleisöä osallistava teatterimuoto, jonka tarkoituksena on saada aikaan keskustelua ja pohdintaa. Tähän liittyen, noin 6 viikkoa sitten kaksi suomalaista asiantuntijaa koulutti Mtwaran alueen opettajia Forum-teatterin maailmaan. Kuluneen kuukauden aikana SDA:n yhteistyökoulujen oppilaat ovat siis opettajiensa johdolla valmistelleet näytelmiä, joiden aiheet käsittelevät erityisesti Mtwaran alueella ilmeneviä ongelmia.

Tän viikon alussa meidän seuraksi saapui nämä kaksi suomalaista näyttelijää ja Forum-teatterin asiantuntijaa sekä joukko tansanialaisia näyttelijöitä. Paikalla oli myös LiiKe ry:n toiminnanjohtaja, jonka kautta päästiin ylipäätään lähtemään tänne työharkkaan. Heidän seurassa ollaan siis koko viikko kierrelty ympäri kouluja katsomassa oppilaiden mielettömiä aikaansaannoksia!

Näytelmien yleisimmiksi aiheiksi nousivat selvästi nuorten tyttöjen raskaudet, peruskoulun keskeytymiset sekä tyttöjen ja poikien epätasa-arvoisuus perheissä. Itselle tällaiset aiheet tuntuu jotenkin todella kaukaselta, ja on hurjaa, miten yleisiä ne täällä ovat. Yhdessä koulussa opettaja kertoi, että kaksi heidän oppilastaan oli saanut positiivisen tuloksen raskaustestistä. Nämä tytöt ovat vasta 13-vuotiaita. Nuorien tyttöjen kohdalla se tarkottaa sitä, etteivät he saa edes peruskoulua suoritettua loppuun.

Näytelmät ovat siis herättäneet paljon ajatuksia ja keskustelua, ja se juuri onkin Forum-teatterin tarkoitus. Tällaisten oppimistilanteiden kautta myös opiskelijat pääsevät keskustelemaan mm. teiniraskauksista ja toivottavasti myös miettimään, että elämässä on muitakin vaihtoehtoja.

Tällä viikolla hommaa on siis riittänyt ja päivät ovat venyneet helposti jopa 10-tuntisiksi. Iltapäivisin ollaan Vierumäen tyttöjen kanssa vedetty koko työporukalle mm. joogaa, kuntopiiriä ja tanssia (-: Saatiin myös suomalaisilta tuliaisia all the way from Finland: suklaata, salmiakkia ja RUISLEIPÄÄ! Meillä kolmella ei tainnut mennä edes 5 minuuttia, ku oltiin jo vetästy ensimmäinen kokonainen suklaalevy, haha.

Processed with VSCO with e3 preset

Viikonloppuna suunnattiin porukalla Liwaleen, joka sijaitsee noin 6 tunnin (oikeesti meillä meni ainaki 9h) ajomatkan päässä Mtwarasta. Käytiin matkan varrella moikkaamassa myös jalkapallojoukkue FC Viton tyttöjä, jotka ovat muutamia kertoja käyneet edustamassa Tansaniaa Helsinki Cupissa. Ja meidänhän oli pakko kuulua joukkoon ja vetästä päälle Tansanian maajoukkueen peliasut, haha.

Seuraava viikko tulee olemaan meidän viimeinen työharkkaviikko Mtwarassa. Sen jälkeen päästään vielä viikoksi nauttimaan Sansibarin lämmöstä, jonka jälkeen kotimatka voi alkaa. Aika täällä on menny ihan supernopsaa, ei voi muuta sanoa.

Ihanaa sunnuntaita tyypit, xx Rosa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s