Tanzania Diaries: Week 1

Jambo! Mambo vipi? Eli terve, mitä kuuluu?

Tämä1-1

Tää viikko on hurahtanut silmänräpäyksessä uuteen ympäristöön, kulttuuriin ja kieleen tutustuen. Saavuttiin Mtwaran bussiasemalle tasan viikko sitten kolmen repun, kolmen rinkan sekä kahden 20 kiloa painavan uima-asulaatikollisen kanssa. Bussimatka Dar Es Salaamista Mtwaraan oli arvioitu kestävän 8-10 tuntia ja myöhästyneen lähdön takia meidän odotettiin saapuvan perille vasta myöhemmin. En tiedä kuinka nopeesti se bussikuski hurjasteli Tansanian kapeilla teillä, mutta oltiinkin perillä yllättävän ajoissa. Ja se fiilis, kun kolme vaaleaihoista tyttöä seiskoskelee tavarakasan kanssa ei hajuakaan missä, oli jollain tavalla tosi huvittava. Olisin vaan halunnut nähdä meidät paikallisten silmin, haha. Pari puhelua ja viestiä myöhemmin olimme jo yhteyshenkilömme kyydissä matkalla kohti tansanialaisia kotejamme.

Majoitutaan jokainen omissa perheissämme ja tuntuu, että perheet todella haluavat tehdä meille kotoisan olon näiden viiden viikon ajaksi. Oma Mama Africani kyselee jatkuvasti Suomesta ja haluaa oppia suomenkielisiä sanoja. Opetetaan siis vuorotellen toisiamme puhumaan uutta kieltä. Saan nykyään jopa iltaisin hyvänyön toivotuksen suomeksi!

Tämä2-2

Maanantaina päästiin tutustumaan Sport Developmentin toimistoon, jossa ollaan vietetty suurin osa tän viikon aamuista. Saatiin sieltä myös pyörät, joilla liikutaan päivittäin töihin ja kotiin. Toimiston yhteydestä löytyy myös pieni kuntosali, jossa päästään treenaamaan vaikka päivittäin, jee!

Tämä3-3

LiiKe ry, jonka kautta lähdettiin Tansaniaan työharjoitteluun, tekee tiivistä yhteistyötä Sports Development Aidin kanssa. SDA:n tavoitteena on lisätä kouluissa liikunnan määrää, edistää terveellisiä elämäntapoja sekä opettaa oppilaita mm. sukupuolten tasa-arvosta ja koulutuksen tärkeydestä. Päästään siis tekemään töitä päivittäin ihan supertärkeiden asioiden kanssa! Ensimmäisen työharjoitteluviikkomme aikana olemme päässeet tutustumaan Mtwaran lähikylien kouluihin ja suunnittelemaan pieniä liikuntatuokioita oppilaille.

IMG_0279 kopio-2

Perjantaina juhlistettiin mun synttäreitä pari päivää etuajassa. Mun Mama African synttärit on 15.2. ja mun ens viikolla 19.2. ja taidettiin sopia jo ensimmäisenä päivänä tänne tultuani, että vietetään yhteissynttärit. Tietysti ajattelin, että tää oli joku heitto ja tuskin kerittäisiin mitään suunnittelemaan niin nopealla aikataululla. Mun Mama Africa oli kuitenkin ollut ihan supertehokas ja käynyt ostamassa meille yhteisen kakun, jossa oli sekä Tansanian että Suomen lippu. Synttäreitä juhlittiin läheisen päiväkodin pihassa ja täytyy myöntää, etten oo koskaan aikaisemmin saanut yhtä söpöä onnittelulaulua. Ne lapset oli niin syötävän söpöjä ettei mitään rajaa!

Synttäriperinteet eri maissa on myös hauska juttu. Täällä laulettiin onnittelulaulu varmaan 10 kertaa, ennen kuin kakkua alettiin syömään. Lisäksi synttärisankarit leikkasivat kakusta samaan aikaan yhteisen palan, jonka jälkeen kakkua lähdettiin jakamaan aluksi synttärisankareiden läheisille ja sen jälkeen kaikille vieraille. Kakkupaloihin pistettiin pystyyn hammastikut, ja synttärisankarit lähtivät jakamaan omasta kakustaan vieraille paloja suoraan suuhun. Niin hauskaa ja niin erilaista, mutta just tän takia rakastan matkustamista ja uusiin kulttuureihin tutustumista.

tämä4-4

Vapaa-ajalla ollaan nautittu Mtwarasta niin paljon kuin mahdollista. Ollaan istuskeltu rannalla nauttien elämästä ja seikkailtu keskustassa etsien hyvää lounaspaikkaa. Viikonloppuna matkustettiin lautalla läheiseen saareen ottamaan aurinkoa sekä pyöräretkelle ihastelemaan uusia paikkoja ja maisemia. Mä en vaan saa tarpeekseni näistä maisemista ja varsinkaan palmuista. Niitä on kaikkialla! Tällä hetkellä varmaan puolet mun puhelimen kuvista on erilaisia palmukuvia. Jos vaan voisin tuoda tuliaisena itselleni palmun..

ce15c64b-0f38-466c-a59b-35b0580c8b5d-1

Lyhyesti tiivistettynä tää viikko on opettanut siis paljon ja innolla odotan, mitä kaikkea uutta on vielä luvassa. Yleensä kuva myös kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja tän viikon fiilis tiivistyy yllä olevaan kuvaan sataprosenttisesti. Oon niin onnellinen, että oon täällä.

xx Rosa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s